25 Avg 2019

V Jadranskem morju se množi ognjeni črv, nikar se ga ne dotikajte

0 Komentarjev

Hrvaški mediji so v soboto pisali o starejši ženski, ki naj bi jo v plitki vodi v rogozniškem zalivu opekel “ognjeni črv”. Kmalu naj bi ji zatekla noga, bolečine pa so bile tako hude, da je pristala v bolnišnici.

Ognjeni črv živi v morju, prisoten pa je tudi v Jadranu. Črvi po navadi merijo v dolžino do 15 centimetrov, hranijo pa se z mrhovino. Pravzaprav so plenilci, ki se zadržujejo na morskem dnu, tudi v morski travi. Črvi imajo močne ščetine. Ker vsebujejo nevrotoksin, lahko to ob “ugrizu” povzroči tudi opekline in vrtoglavico.

Ženska, ki trdi, da jo je večkrat “ugriznil” ognjeni črv, je za lokalne medije povedala, da se je kopala na plaži v Pelešu (občina Rogoznica). “Po plavanju sem posedela v plitvini, da bi razgibala nogo, s katero imam težave. V trenutku sem začudila ugriz. Ko sem pogledala nogo, sem videla, da je na njej črv rdečkaste barve. Bolečina je bila hipna. Odstranila sem bele bodice iz noge in odšla iz vode,” pravi ženska, ki živi v neposredni bližini plaže.

24Sata še piše, da je v Rogoznici takoj zavladala panika, številni starši pa so otrokom prepovedali kopanje v morju. Šibeniški spletni portal piše, da je v zalivu precej ognjenih črvov. Kljub temu pa po pisanju medijev v Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije ne vedo za ta primer.

“Prvič slišimo za te črve. Ne poznamo jih. To bi moral potrditi biolog, ki pa ga imajo v Splitu,” pravi epidemiologinja dr. Ankica Parat Baljkas.

Tega “ognjenega črva” dobro poznamo tudi morski akvaristi, posebej tisti, ki pozabimo gumjaste rokavice dati gor pred poseganjem z roko v akvarij ali filter. Mene je ta vrag tudi že nekajkrat pošteno opekel.

[na začetek]
O avtorjuOdgovori

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

WhatsApp chat