02 Maj 2018

Conch Slim 7, 10.000 L/H s samo 40 mm debeline  

Iz Singapurja prihaja Conch SLIM 7. Ena od prvih enot, ki so na voljo za prodajo kot  nove tokovne črpalke Conch Aqua za morske akvarije. Znamko poznamo že leta, ko so izdali krmilnik Conch ADVANCE. Do sedaj na evropskem trgu še niso bili močno prisotni. Tokrat nam ponujajo veliko manjšo črpalko, tiho in s porabo smešnih, le 12W, da premeša 10.000 litrov na uro. V nadaljevanju bomo opisali glavne značilnosti tokovne črpalke Conch Aqua.

Mere in namestitev

Kot je Conch Aqua že opozoril, da nas bo velikost črpalke presenetila, se je to res izkazalo. Ko smo prevzeli paket s črpalko SLIM 7, nismo imeli tega občutka, ker je embalaža, kljub temu, da je majhna, ne precej manjša, kot je na primer Tunzin Nanostream 6095. Ko odprete škatlo ste presenečeni nad kompaktno velikostjo črpalke. Debelina je približno 40 mm s premerom okoli 72 mm.

Poleg krmilnika in napajalnika bomo v škatli našli tudi magnete, ki jih bomo namestili  na akvarijsko steklo debeline do 15 mm. Komplet magnetov vsebuje dva sklopa podpore. Eden od njih, da črpalko postavite tako, da je vzporedna s kozarcem akvarija, druga pa postavljena kot naklon nagiba približno 15 ° glede na njegovo osnovo.

Rotor in pretok

Inovativna oblika rotorja omogoča črpalki zagotoviti  do 10.000 L/H pretoka z največjo porabo energije do 12W. Propeler s šestimi rezili se vrti s hitrostjo med 500 in 3500 vrt/min in zagotavlja zmogljivost med 800 in 10.000 L/H. To se lahko uporablja kot edina obtočna črpalka v akvarijskih posodah do dolžine 100 cm. V večjih akvarijih bomo potrebovali več kot eno enoto. Uporaba 6-lopatnega propelerja omogoča črpalki, da ponudi višji pretok pri nižjih vrtljajih na minuto. Zato je Conch Aqua SLIM 7 zelo tiha črpalka.

Vsi deli črpalke, se enostavno razstavijo. Kar zelo olajša čiščenje vsakega dela črpalke, ki sestavlja Conch SLIM 7 črpalko. Sprednji pokrov se odstrani z rahlim vrtenjem v nasprotni smeri urinega kazalca. Z odstranjenim ohišjem se propelerji zlahka odstranijo, tako da jih potegnete ven. Ko smo kose očistili, jih zelo enostavno sestavimo nazaj.

Krmilnik

Hitrost pretoka črpalke nadzoruje vgrajeni krmilnik (Conch + Controller) in različni pred nastavljeni načini. Ta krmilnik omogoča nastavitev in sinhronizacijo več črpalk znotraj iste skupine. Imamo 5 različnih načinov, v katerih lahko tudi nastavite vrtilno hitrost rotorja. Razpoložljivi načini so normalni, narava, koralni greben, plitvina in plimovanje. Na sprednji strani krmilnika so gumbi, ki vam omogočajo dostop do konfiguracije načinov valovanja in delovanja. Krmilnik omogoča tudi konfiguracijsko tipko za odmor obratovanja pri vzdrževanju ali hranjenju prebivalcev akvarija. Krmilnik ima na sprednji plošči LED indikator, ki označuje, ali črpalka deluje pravilno, odvisno od njegovega stanja (vklop-izklop).

Na zadnji strani krmilnika najdemo svetlobni senzor. S tem se samodejno aktivira nočni način, ko je zaznana nezadostna osvetlitev. Namestitev senzorja morda ni optimalna, ker je v večini primerov skrita (in temna), ko obesite krmilnik kjerkoli v akvariju. Samo, če postavimo krmilnik na steklo akvarija, senzor prejme pravilne informacije o osvetlitvi akvarija. Za prenos celotnega priročnika za nastavitev krmilnika uporabite naslednjo povezavo [Conch manual] (v angleščini).

Namestitev

Namestitev črpalke ni težavna. Črpalko začnemo uporabljati, da priključimo priključek črpalke na priključek krmilnika. Priključek za napajanje krmilnika povežemo z ustreznim priključkom na krmilniku. Ko izvedemo priključke, črpalko pritrdimo  v akvarij z enim od obeh magnetov. Ko je črpalka na mestu, lahko napajalnik priključimo na vsako hišno dozo (220V) in črpalka bo začela obratovati. Če želimo uporabiti nočni način, moramo upoštevati položaj senzorja svetlosti. Ker je kot smo že omenili ta nameščen v ozadju krmilnika. Preklope med različnimi možnimi delovanji, ki so na voljo, lahko preberete v nastavitvenemu priročniku.

Če vam je bila naša ocena všeč nam lahko  sledite na Facebooku in ne zamudite nobenega od naših vpisov. V nekaj tednih bomo objavili še nekaj vtisov o delovanju Conch SLIM 7.

[na začetek]
O avtorju2 Responses to [Review] Conch Slim 7
  1. Kakšna je cena za Slim 7?


[na začetek]

Odgovori

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

WhatsApp chat