05 Okt 2018

Morska akvaristika za ljudi, ki vprašajo: Kaj morski akvarij je ful težje met kot sladkovodnega?

0 Komentarjev

No mogoče sem z naslovom malo pretiraval…

Namen tega članka/prispevka/sežetka je, da na kratko predstavim morsko akvaristiko. Pisal bom, kot da razlagam stvar prijatelju, ki je potreben crash coursa, ker mu je punca kupila akvarij in mu zabičala, da hoče imeti Nemota in Dory. Če komu stil ni všeč naj se gre solit – kar pa nas pripelje do prve teme – SOL!

No prva stvar v kateri se morska akvaristika razlikuje od sladkovodne je da v vodo dajemo sol. Seveda ne moremo natresti kar piranske soli notri malo premešat pa je to to… Pač tako ne gre. Eno je jedilna sol, drugo pa je sol za morski akvarij. Tako sol dobimo pri specializiranih prodajalcih (Aquashop, Aquarium Lesce, Mr Pet,..). Point te soli je, da ne vsebuje samo NaCl, temveč tudi vse druge elemente/molekule/spojine, ki jih najdemo v oceanu/morju. Elementi so tudi v pravem razmerju in če takšno sol zmešamo z destilirano vodo dobimo instant morsko vodo. Samo kaj to zdej pomeni, da moremo kupovat destilirano vodo na galone, da lahko napolnimo akvarij? Ammm JA! Lahko pa tudi kupimo reverzno osmozo – to je ena fancy mašinca sestavljena iz filtrov, ki jo prklopiš na pipo in potem prefiltrira vodo. Na kakšnih internetnih straneh se večinoma omenja to kot RO-DI voda. Ko imamo tako prefiltrirano vodo, samo zmešamo v primerno količino vode sol (vsi napotki so na embalaži soli, ki jo kupimo) in wa-la imamo morsko vodo. Zelo pomembno je, da tudi pomerimo, kako slana je voda. Za to je potreben refraktometer (vse druge stvari, ki jih hočejo prodati so brezveze in neuporabne ne nasedaj!!). Ne bom se spuščal v potankosti, kaj je refraktometer in lomni količniki vode pri različnih temperaturah. Kar moramo vedet je, da mora biti tista modra črta tam med 1.023 – 1.026. Če ne moramo dodati bodisi še več vode, bodisi še več soli. Uglavnem zdej imamo taglavno stvar! SLANO VODO!

Druga stvar, ki jo potrebuje nekdo, ki želi imeti Nemota in Dory je LIVE ROCK. OMOJBOG ŽIVO KAMENJE! Kot iz Pokemonov! Kaj sploh pomeni to živo kamenje? No to je dejansko kamen, ki je bil večino svojega časa v morju, kjer je lepo ležal na dnu in se sončil pod vodo (UV pa te fore). Toda medtem, ko je bil ta kamen v vodi so se nanj in vanj in okoli njega in povsod počez naselile bakterije. Te bakterije so izrednega pomena, saj delajo nekaj, kar je nam izredno koristno (o tem malo več kasneje). Živo kamenje mora biti čim bolj porozno (ima ogromno majhnih luknjic). Tapravo živo kamenje ima strukturo kot ementalec ne pa kot gavda! Bolj kot je porozno, več je prostora za bakterije, da se naselijo in tam živijo. No zdej pa en šok za vse sladkovodne akvariste! ZA MORSKO AKVARISTIKO NE RABIMO FILTRA! Vsaj ne v takem smislu, kot ga imamo pri sladkovodni. Filtracijo vode tukaj vrši živo kamenje! Oziroma bralec, ki sledi temu eseju že ve, da kamen ne dela nič, temveč bakterije v kamenju filtrirajo vodo.

Sedaj ko imamo morsko vodo in živo kamenje potrebujemo še nekaj kar ustvarja tok! V morju je tok izredno močen, kar se trudimo poustvariti tudi v akvariju. Posegamo po wave-makerjih. To je fancy ameriški izraz za tokovne črpalke. Pač en elektro motor pa propeler, čisto nič drugega (IN JA TO LAHKO STANE TUDI PREKO 300 EVROV – bože pomozi). Sedaj ta črpalka poganja našo super fresh instant morsko vodo po akvariju in pri tem kroži okoli našega žive skale in dela bakterije happy! Štekaš?

[na začetek]
O avtorjuOdgovori

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

WhatsApp chat